Verschil jurist & advocaat
Wanneer je letselschade hebt opgelopen dan mag je zelf bepalen wie je gaat inschakelen om jouw belangen te dienen. Dat mag een advocaat zijn die gespecialiseerd is in letselschade, maar je mag ook een jurist inschakelen. Schrik niet: je mag ook jouw ondeskundige buurman inschakelen om jouw belangen te behartigen. Er worden namelijk geen wettelijke eisen aan de deskundigheid van een belangenbehartiger gesteld. Iedereen mag zich letselschadespecialist noemen.
Dit levert in de praktijk verschrikkelijke situaties op. Hoe kun je als slachtoffer nou weten wie deskundig genoeg is om jou te helpen en wie niet? Als je via Google de zoektermen letselschade en advocaat gebruikt dan kom je op allerlei websites uit van bedrijven waar geen advocaten werken. Het zijn bedrijven die proberen aan te haken bij de goede naam van een advocaat. Laat je niet misleiden.
Twijfel je? Controleer dan via https://www.advocatenorde.nl/vind-een-advocaat of de persoon die jouw belangen behartigt of gaat behartigen daadwerkelijk een advocaat is. Via https://www.lsa.nl/ kun je controleren of jouw belangenbehartiger lid is van de vereniging van letselschadeadvocaat.
Wat is een letselschadespecialist?
Iedereen mag zich letselschadespecialist noemen. Ook jouw tandarts en de groenteman op de hoek mogen zich letselschadespecialist noemen. Wanneer je te maken hebt met iemand die zich letselschadespecialist noemt dan zegt dit nog niet alles. Controleer daarom altijd of je te maken hebt met iemand die daadwerkelijk deskundig genoeg is om jou bij te staan.
Wat zijn de verschillen tussen een jurist en een advocaat?
Je hebt ook juristen. Een jurist is iemand die het recht bestudeert. Ook dit is net als letselschadespecialist geen beschermde titel. Daarentegen mag niet iedereen zich advocaat noemen. Een advocaat is een door de wet beschermd vertrouwenspersoon. De verschillen tussen een jurist en een advocaat zijn ieder geval als volgt:
- Je wordt niet zomaar advocaat. Je moet dan een opleiding Nederlands recht met succes hebben gevolgd aan een universiteit. Hierna moet je met succes een periode van drie jaar als advocaat-stagiair hebben voltooid. Een jurist hoeft dit niet.
- Een jurist kan niet of slechts beperkt procederen. Een advocaat kan wel voor jou procederen. Met een jurist kun je in de regel niet jouw zaak aan een rechter voorleggen. Dat is soms wel nodig als je te maken hebt met een verzekeraar die geen aansprakelijkheid wil erkennen of jouw schade niet wil vergoeden.
- Een advocaat moet zijn kennis op peil houden, die moet ieder jaar voldoen aan de eisen die aan hem worden opgelegd op dit vlak. Een jurist hoeft dit niet.
- Een advocaat moet zich houden aan gedragsregels en is onderworpen aan een voor zijn beroepsgroep geldend tuchtrecht. Een jurist hoeft nergens aan gebonden te zijn.
- Vaak proberen verzekeraars een regeling erdoor te drukken. Daardoor kan het voorkomen dat jij geen volledige vergoeding van jouw schade ontvangt. Verzekeraars weten namelijk dat een jurist niet kan procederen. Daarom proberen verzekeraars vaak twijfel te zaaien over het letsel dat jij hebt opgelopen en de schade die je hebt. Op die manier zijn zij minder geld aan jou kwijt. Een jurist probeert dan jouw zaak pragmatisch te regelen. Een advocaat kan, wanneer dat nodig is, een discussie tot het einde uitvechten. Advocaten behalen daarom vaak betere resultaten voor slachtoffers dan juristen en zogenoemde specialisten.
Waarom schakel ik een advocaat in na een ongeluk?
Je hebt niet om een ongeluk gevraagd en al helemaal niet om de pijn die je hebt en de kosten die je moet betalen. In zo’n situatie wil je geholpen worden door iemand die jou de weg kan wijzen in een wereld vol onzekerheid, vragen, moeilijke woorden en discussies. Een deskundige letselschadeadvocaat kan jou helpen.
Helaas proberen veel partijen aan te haken bij deze beschermde titel. Als je op het internet zoekt naar een letselschadeadvocaat kun je zomaar op een website uitkomen van een bedrijf waar geen advocaten werken. Je kunt dan te maken krijgen met juristen of zogenoemde specialisten. Het probleem is dat je dan niet zeker weet of het hier om deskundige personen gaat. Die vraag hoef je niet te stellen bij een letselschadeadvocaat. Die is namelijk deskundig.
Met een letelschadeadvocaat is de kans vele malen groter dat jij een volledige vergoeding van jouw schade gaat ontvangen. Verzekeraars weten namelijk dat advocaten kunnen procederen als zij hun gelijk willen halen. Juristen en zogenoemde specialisten kunnen niet procederen. Schakel daarom altijd een letselschadeadvocaat in.